1. Anasayfa
  2. Haberler

Apple, iPhone’ları yavaşlatma davasında 500 milyon dolar ödemeye başladı

Apple, iPhone’ları yavaşlatma davasında 500 milyon dolar ödemeye başladı
0

Apple, eski iPhone modellerinin performansını kasıtlı olarak düşürdüğü iddiasıyla ABD’de açılan bir toplu dava kapsamında 500 milyon dolarlık tazminat ödemeye başladı. Davaya dahil olan iPhone kullanıcıları, her biri için yaklaşık 92 dolarlık bir ödeme alacaklar.

Apple, 2017 yılında iOS 10.2.1 güncellemesiyle birlikte iPhone 6, 6 Plus, 6s, 6s Plus, SE, 7 ve 7 Plus modellerinin performansını pil ömrünü korumak için düşürdüğünü itiraf etmişti. Ancak bu durum, kullanıcıların haberi olmadan gerçekleştirilmiş ve birçok kişi Apple’ın yeni iPhone modellerini satın almaya zorlamak için böyle bir hamle yaptığını iddia etmişti.

Bu nedenle Apple’a karşı ABD’de bir toplu dava açılmış ve şirket, 2020 yılında 500 milyon dolarlık bir anlaşma yapmayı kabul etmişti. Anlaşmaya göre, 21 Aralık 2017’den önce iOS 10.2.1 veya sonraki bir sürümü çalıştıran iPhone 6, 6 Plus, 6s, 6s Plus ve SE modelleri ile iOS 11.2 veya sonraki bir sürümü çalıştıran iPhone 7 ve 7 Plus modellerinin sahipleri, talepte bulunmaları halinde tazminat alabileceklerdi.

Talep süresi 6 Ekim 2020’de sona ermiş ve mahkeme, son itirazları da reddederek ödemelerin başlamasına onay vermişti. Bu ay içinde, davaya dahil olan iPhone kullanıcılarına 92 dolara varan bireysel ödemeler yapılmaya başlandı. Ödemeler, kullanıcıların banka hesaplarına veya çek olarak gönderiliyor.

Apple, iPhone’ları yavaşlatma davası nedeniyle sadece ABD’de değil, Kanada ve İngiltere’de de tazminat ödemeyi kabul etmişti. Şirket, ayrıca iOS 11.3 güncellemesiyle birlikte iPhone’ların pil sağlığını ve performansını gösteren bir özellik eklemiş ve kullanıcılara performans yönetimini devre dışı bırakma seçeneği sunmuştu.

Apple, iPhone’ları yavaşlatma davasında 500 milyon dolar ödemeye başladı. Bu dava, şirketin kullanıcılarına karşı şeffaf olması gerektiğini bir kez daha gösterdi. Apple’ın bu konuda daha dikkatli olması ve kullanıcıların güvenini kazanması umuluyor.

Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir